Povratak

Promjena na nosu mačke i mogući uzroci | Gljivično oboljenje (dermatofitoza)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Nedavno sam udomila mačku s ulice. Curica je uredno cjepljena, sterilizirana, očišćena od vanjskih i unutarnjih parazita. Jedno problema ima sa opadanjem dlake, no primjetila sam da se postupno opadanje dlake smanjuje od početka davanja vitamina u obliku paste. Apetit je normalan, zaigrana je i vesela. Ono što me malo zabrinjava je pojava na njezinome nosu i čiju sliku ovim putem prilažem u privitku. Pojava se nije širila od dana od kako je došla kod mene. Molim Vas da mi kažete što mogu učiniti po tom pitanju? Odlazak veterinaru je problematičan iz razloga što živim 80 km daleko od prvoga veterinara, a i maca ne podnosi baš najbolje put. Lijep pozdrav, Ana

O: Na ovaj način, nažalost, nije moguće postaviti dijagnozu, a posljedično tome niti odrediti odgovarajuću terapiju. Različiti uzroci mogu dovesti do pojave promjena boje kože, pojačane pigmentacije, perutanja, ispadanja dlake, nastanka krasta, itd. To mogu biti različite bolesti poput  gljivične infekcije, šuge, namentničke infekcije (buhe, uši, grinje, krpelji), kemijske tvari i opekline, reakcije na mjestu aplikacije lijeka, reakcija na lijek....

Kemijske tvari i opekline te reakcije na mjestu aplikacije lijeka možete isključiti ako ste sigurni da mačka nije niti s jednom od navedene tri stvari dolazila u dodir.

Šugarci se obično nalaze na onim mjestima na koži koja su slabije obrasla dlakom (trbuh, prsa, sapi, uši, laktovi i noge).  Prvi simptom ove bolesti je jak svrbež, koža postaje zacrvenjena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama.

Gljivično oboljenje  se manifestira krastama i zadebljanjem najčešće po koži lica i uški te nalazimo bezdlačna okrugla jasno lokalizirana mjesta. Bolest se javlja kod mlađih životinja kojima je oslabljen imunitet, kod životinja koje se drže u lošim higijenskim uvjetima te kod imunosupresivnih životinja. Kod mačaka je dermatofitoza najčešće uzrokovana gljivicom Microsporum canis. Odrasle mačke često ne pokazuju nikakve simptome bolesti. Microsporum canis može prijeći i na čovjeka. Kod ljudi Microsporum canis izaziva crvenilo, svrab i ljuštenje kože. Životinja se inficira gljivicama putem spora koje izrastaju u tzv. hife. Zaražena dlaka uzrok je infekcije. Spore gljivice M. canis mogu preživjeti i do 2 godine, a u životinji - prenosiocu mjesecima. Smatra se da je moguć prijenos i zrakom. Klinički znaci bolesti su zapravo odgovor napadnutog organizma mačke. Kod životinja koje dobro podnose invaziju ovih uzročnika upalni je proces minimalan ili nije uopće vidljiv (takve mačke su prenosioci). Kod životinja koje burno reagiraju, može se javiti i tzv. generalizirana dermatofitoza po cijelom tijelu životinje. Dermatofiti produciraju toksine i enzime koji ozljeđuju kožu i koža reagira obrambenim mehanizmima tako što se javlja crvenilo i upala te ispadanje dlake. Inkubacija bolesti je približno 2-3 tjedna. Pojavljuju se bezdlačna mjesta (tzv. alopecije) s manje-više izraženim ljuštenjem kože na različitim dijelovima tijela, a ponekad je prisutno samo nježno ljuštenje kože uz blago ispadanje dlake.

Da bi se ustanovilo o kakvim se promjenama na koži radi kod Vaše mačke, neophodno je odvesti mačku u veterinarsku ambulantu na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr